Eurooppa

Amsterdamin parhaat museot

Se hetki, kun saa pujottaa kylmettyneet ja väsyneet jalat hotellin putipuhtaiden valkoisten lakanoiden väliin.

Siitä hetkestä voisi kirjoittaa runoja. Päästäkseen nauttimaan siitä taivaallisesta tunteesta, kun tietää, että edessä on yö hotellin muhkeiden vällyjen välissä ja aamiainen on katettu valmiiksi pöytään, on ensin väsytettävä itsensä kaupungin pyörteissä.

Jos on sattunut eksymään Amsterdamiin, erääseen Euroopan viehättävimmistä kaupungeista, ei kannata nähdä suurtakaan vaivaa palatakseen kartalle. Amsterdam on tarinoiden kaupunki, jonka todellinen sydän on sen vapaamielinen ilmapiiri. Amsterdam on aina ollut yksi Euroopan keskeisimpiä kaupunkeja, jolla on tapahtumarikas historia. Amsterdam on käynyt kauppaa, palanut, palanut uudelleen, vallattu ja kasvanut vaihtoehtokulttuurin keskukseksi Euroopassa.

Amsterdam yhdistetään usein pyöriin, kanaaleihin sekä vapaamieliseen suhtautumiseen huumeita sekä prostituutiota kohtaan. Monille Amsterdam voi olla yllättävä kokemus. Amsterdamin kahvilat sekä punaisten lyhtyjen alue ovat luonnollisesti aivan omanlaisensa elämys, eivätkä sinällään kaikkien mieleen. Amsterdamia ei kuitenkaan kannata ohittaa pelkkänä juhlakaupunkina, sillä tällä kaupungilla on tarjottavaa kaikenlaisille matkaajille. Amsterdamin kapeita katuja ja kujia kävellessä voi nauttia historiallisesta tunnelmasta ja poikkeuksellisesta ilmapiiristä. Amsterdam on synonyymi juhlatunnelman lisäksi hyville juustoille, minttuteelle, sokeriherkuille sekä voittamattomalle kulttuuritarjonnalle.

Mitä siis tehdä Amsterdamissa, jos kaipaa jotakin muuta kuin juhlimista aamun pikkutunneille? Tähän on yksi hyvin yksinkertainen sekä itsestään selvä vastaus. Vieraile museoissa. Amsterdamin museotarjonta on vertaansa vailla, mutta voi laajuudessaan jopa turhauttaa matkailijan. Jos ei tiedä mistä aloittaa tai missä museoissa yleensä kannattaa vierailla, on syytä lähteä liikkeelle alla olevista kolmesta maailmanluokan museosta. Nämä museot kertovat tarinaa alankomaalaisesta kulttuuriperinnöstä sekä maan monivivahteisesta historiasta.

Van Gogh -museo

Vincent van Gogh on yksi mailman kuuluisimmista taidemaalareista sekä alankomaalainen kansanaarre. Van Goghin elämäntarina on arkkityyppinen esimerkki taiteilijamyytistä. Hän oli poikkeuksellisen lahjakas sekä tuottelias taiteilija, joka ei kuitenkaan koskaan saavuttanut menestystä elinaikanaan. Lopulta mielenterveysongelmat saivat hänet viemään hengen itseltään. Van Goghin vaihtelevat mielialat sekä epätasapainoinen mielenterveys ovat osaltaan leimanneet hänen töitään. Van Goghin töiden teemat ja tunnelmat vaihtelevat voimakkaasti synkistä muotokuvista hempeisiin kukkaistöihin. Teoksille ominaisinta on kuitenkin uniikki sivellintekniikka sekä vaikuttava värien käyttö.

Amsterdamissa sijaitsevasta Van Gogh –museosta löytyy maailman suurin kokoelma taiteilijan piirustuksia sekä maalauksia. Eikä tämä ole turhaan Alankomaiden suosituin museo. Vieraillessa tässä museossa on nähtävä sellaiset teokset kuten Auringonkukkia, Vehnäpelto ja variksia sekä Kukkivat mantelioksat. Van Goghin ehkä kuuluisin työ Tähtikirkas yö sijaitsee kuitenkin New Yorkin modernintaiteenmuseossa, joten sen nähdäkseen on matkattava Atlantin toiselle puolelle. Lisäksi tästä museosta löytyy lukuisia mielenkiintoisia taiteilijan omakuvia. Van Goghilla ei useinkaan ollut varaa hankkia mallia, joten hän istui peilin edessä ja työsti näin lukuisia omakuvia.

Anne Frank's house

Monikaan asia ei ole koskettanut ihmiskuntaa kuten tämän nuoren tytön rohkeus ja hyväsydämisyys kaiken vaikeimpina aikoina. Anne Frankin tarina on tarina ihmisyydestä epäinhimillisinä aikoina. Anne on todistanut koko maailmalle, että ihmisen hyvyys voi loistaa ajoista sekä tilanteista huolimatta. Annen mielenmaisema oli kaikeasta huolimatta täynnä toivoa ja uskoa tulevaisuuteen.

Anne Frankin talo sijaitsee Amsterdamin kauniilla kanava-alueella, vuonna 1635 rakennetussa talossa. Anne Frank perheineen piiloutui tähän taloon toisen maailmansodan aikaan vuonna 1942. Frankin perheen lisäksi tässä pienessä salaisessa siivessä piileskeli neljä muuta ihmistä yli kahden vuoden ajan. Elämä salasiivessä oli jatkuvaa huolehtimista paljastumisesta. Teini-ikäiselle Annelle elämä salasiivessä oli ikävää, mutta hän oli lahjakas kirjoittaja ja toteutti itseään pitämällä päiväkirjaa. Anne Frankin päiväkirja on yksi kuuluisimmista toisen maailmansodan ajan kertomuksista ja se on koskettanut miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Kirja on maailman myydyin päiväkirja ja se on osa Unescon maailmanmuistoluetteloa.

Vierailu Anne Frankin taloon on koskettava sekä ajatuksia herättävä kokemus. Vierailu salasiivessä voi olla epämiellyttäväkin kokemus, mutta siitä huolimatta tämä museo on näkemisen arvoinen.

Het Scheepvaartmuseum

Alankomaiden historia on merenkäynnin historiaa. 1600-luku oli Alankomaiden tasavallan kulta-aikaa. Tänä aikana Alankomaat oli yksi maailman rikkaimmista sekä vaikutusvaltaisimmista maista, mistä kiittäminen on pitkälti maan merenkäyntihistoriaa. Yhdelläkään maalla maailmassa ei ole ollut yhtä laajaa laivastoa, joten lienee sanomattakin selvää, että ymmärtääkseen Alankomaiden historiaa on ymmärrettävä sen menneisyys valtamerten mahtina. Kulta-aikana perustettiin myös Hollannin Itä-Intian kauppakomppania, joka on maailman toinen monikansallinen yritys. Alankomaat on kooltaan pieni maa, jonka mahti on kuitenkin ollut maailmanlaajuista. Kyseessä on siis pieni mutta mahtipontinen valtio, jonka vaikutusvalta on perustunut kykyyn taltuttaa valtamerten voima.

Tunteakseen Alankomaat onkin syytä tutustua maan merenkäyntihistoriaan. Het Scheepvaartmuseum on maan vaikuttava meriaikamuseo, josta löytyy kattava kokoelma kaikkea Alankomaiden merihistoriaan liittyvää. Museossa on nähtävillä karttoja, maalauksia, valokuvia sekä laivan pienoismalleja ja osia. Vanhimmat näyttelyesineet ovat peräisin 1500-luvulta. Museon yhteydestä löytyy myös tarkka kopio Amsterdam-nimisestä aluksesta, joka upposi neitsytmatkallaan vuonna 1749.