Hotelli-inspiraatio

John ja Yoko: Rauhaa ja rakkautta Amsterdamin Hilton-hotellissa

Kirjoittanut: , 31/07/2017

Vuosi 1969 on rinnastettavissa nykyaikaan monella tapaa. Maailmaa riepotteli silloinkin erilaiset poliittiset ja sosiaaliset levottomuudet, jotka uhkasivat maailmanrauhaa silminnähtävillä ja sydäntä särkevillä tavoilla. Yksi näistä levottomuuksista oli Vietnamin sota. Siihen aikaan yksi asia kuitenkin erosi radikaalisti nykyajasta. Vaikka kieroutuneet ideologiat repivätkin maailmaa hajalle, aikalaiset nauttivat The Beatlesien musiikista, sekä tietenkin John Lennonin ja mielipiteitä jakavan Yoko Onon suhteesta.

”Sodalle on vaihtoehto. Se on pysyä sängyssä ja antaa karvojen kasvaa.”

 

John Lennon

Mentyään naimisiin Gibraltarilla Lennon ja Ono päättivät hyödyntää saamansa mediahuomion tekemällä kuherruskuukaudestaan maailmanrauhan puolesta puhuvan tapahtuman. Ja niinpä he julistivat rauhan sanomaa vastaanottamalla journalisteja vuoteessa maatessaan 25.-31.3.1969 Hilton Amsterdam -hotellin sviitissä numero 702. Performanssi nimettiin Bed-in for Peaceksi, ”sängyssä pysymiseksi rauhan puolesta”, joka edusti aivan uudenlaista mielenosoituskeinoa. Heidän protestiaan on sittemmin jäljitelty useaan otteeseen vuosien varrella, mutta sillä ei ole koskaan ollut samanlaista vaikutusta.

John ja Yoko innostuivat ensimmäisen bed-in-protestinsa menestyksestä niin, että he järjestivät sen uudelleen Kanadan Montrealissa sijaitsevassa Queen Elizabeth -hotellissa myöhemmin saman vuoden toukokuussa. Tällä kertaa paikalle saapui monia muitakin julkisuuden henkilöitä, osa osoittaakseen tukensa ja osa vastustaakseen moista ”hölynpölyä”. Jotkut aikansa ikonit, kuten Timothy Leary ja Allen Ginsberg, osallistuivat protestiin itsekin. Molemmat edellä mainituista herroista esiintyvät myös Bed Peace-dokumentissa, jossa he laulavat mukana kuuluisassa laulussa “Give Peace a Chance”.

Johnin ja Yokon 50 vuotta sitten käyttämä sviitti on edelleen käytössä Hilton Amsterdam -hotellissa. Siellä yöpyessäsi pääset nauttimaan yhtä rauhaisista yöunista kuin John ja Yoko aikanaan. Sotarummut eivät silti valitettavasti ole hiljenneet, ja ironista kyllä, vaikka John Lennon tekikin kaikkensa unelmoidakseen kaikille paremman maailman, hän menetti henkensä väkivaltaisella tavalla. Nyt on meidän vuoromme jatkaa unelmointia.

Tämä artikkeli on osa blogisarjaa ”Elämää hotelleissa”. Jos haluat lukea lisää kiehtovia tarinoita historiallisesti merkittävistä julkisuuden henkilöistä, klikkaa tästä.

Kansikuvana on kuva John Lennonista ja Yoko Onostaan ensimmäisen Bed-In for Peace -protestin aikana Hilton Amsterdam -hotellin Presidenttisviitissä.

Näytä kommentit