Hotelli-inspiraatio

Marilyn Monroe: kimallusta ja eleganssia New Yorkin Ambassador-hotellissa

Kirjoittanut: , 31/07/2017

Vain harva Hollywood-tähti nousee aikansa ajattomaksi kuvaksi, joka pysyttelee pop-kulttuurin aallonharjalla koko elämänsä ja sen jälkeenkin. Elokuvateollisuuden ikuisiksi ikoneiksi ei nouse kovin moni, ja vain yksi tunnetaan edelleen aistikkuuden ja naiseuden ruumiillistumana: Marilyn Monroe. Kun tämä aikansa suosituin näyttelijätär päätti muuttaa New Yorkiin ja asettua taloksi Ambassador-hotellin sviittiin, hän osasi tuskin aavistaakaan miten perustavalla tavalla se muuttaisi hänen uransa ja elämänsä.

”Marilyn haaveili aina näyttelijättären urasta. Hän ei haaveillut vain tähteydestä. Hänen unelmansa oli olla näyttelijätär. […] Saavuttuaan New Yorkiin Marilyn näki mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja ruveta oikeaksi näyttelijättäreksi.”

 

Lee Strasberg

Kyllästyttyään työsopimukseen, joka ei ottanut häntä näyttelijättärenä tosissaan, vaan pakotti jatkamaan tyhmän blondin roolissa, Norma Jeane Mortenson otti ystävänsä ja kuuluisan muotikuvaajan Milton Greenen neuvosta vaarin, ja jätti Hollywoodin taakseen. Hän muutti New Yorkin tunnettuun Ambassador-hotelliin, jonka tyylikkyys vastasi näyttelijättären omaa kauneutta.

Monroe halusi kehittää näyttelijänlahjojaan ja janosi enemmän vapautta roolien valinnassa, joten hän perusti yhdessä Greenen kanssa oman elokuvatoimiston hotellin seinien sisällä. Elokuvastudio sai nimekseen Marilyn Monroe Productions, jonka alla tuotettiin kaksi hänen parhaimpiinsa lukeutuvaa elokuvaa: Bussipysäkki ja Prinssi ja revyytyttö. Marilyn ja Milton saivat apua Ad Feingershiltä, tunnetulta valokuvaajalta, joka esitti Monroen rennossa ympäristössä. Tämä uudisti näyttelijättären aikaisemman kimaltelevan ylellisen mediakuvan ja antoi hänelle ammattimaisemman ilmeen.

Marilyn teki New Yorkista ja Ambassadorista kotinsa, mikä oli tervetullut uudistus näyttelijättären elämään. Hän tunsi olevansa vihdoin vapaa ja varteenotettava näyttelijätär. Feingersh seurasi Marilynia kaikkialle kokonaisen viikon ajan ottamalla hänestä kuvia arkisimpien askareiden äärellä, kuten odottamassa metroa tai lepäämässä kotona pitkän päivän päätteeksi ja ihastelemassa Manhattanin maisemia hotellin katolla. Osa Feingershin ja Greenen valokuvista julkaistiin jo tuolloin, mutta monet niistä jäivät arkistojen aarteiksi, kunnes ne löydettiin vuosia myöhemmin sattumalta. Ne paljastivat maailmalle aivan uuden puolen kaikkien rakastamasta Marilynista.

Tämä artikkeli on osa blogisarjaa ”Elämää hotelleissa”. Jos haluat lukea lisää kiehtovia tarinoita historiallisesti merkittävistä julkisuuden henkilöistä, klikkaa tästä.

Kuvassa Marilyn Monroe ihastelee Park Avenuen maisemia sviitistään New Yorkin Ambassador-hotellista, joka purettiin vuonna 1966.

Näytä kommentit