Hotelli-inspiraatio

Salvador Dalí: Neronleimauksia New Yorkin St. Regis -hotellissa

Kirjoittanut: , 31/07/2017

Salvador Dalín ja New Yorkin välinen romanssi alkoi vuonna 1934, kun aikamme kuuluisin surrealistinen taiteilijanero vieraili pilvenpiirtäjien kaupungissa ensimmäisen kerran kolmatta yksityisnäyttelyään varten. Hän saapui paikan päälle Pablo Picasson sponsoroimana ja Julien Levyn kutsusta. Levy oli tuohon aikaan arvostetuimpia avant-garde-taiteen välittäjiä.

Dalí sopi New Yorkin menoon kuin nakutettu, kaupunki ja taiteilija olivat luodut toisilleen. St. Regis oli jo tuolloin kaupungin paras hotelli. Dalílla sai jopa maalata siellä – hänellä oli toinen huone studionaan.”

 

Jack Bond

Dalí saapui New Yorkiin yhdessä muusansa Galan sekä lemmikkinsä, Babou-oselotin, kanssa, ja St. Regisin huone numero 1610 muuttui hetkessä taiteilijan studioksi ja talviasunnoksi. Hotellin kulmalle, East 55th Sreetin ja Firth Avenuen risteykseen, kerääntyi pian väkijoukko laulamaan: “Da-lí… on tääl-lä”.

Hotelleilla ja taiteilijoilla on harvoin yhtä vahva side kuin St. Regisillä ja Dalílla. Asuessaan St. Regisissä Dalí muun muassa: tapasi Andy Warholin; tuhosi näyteikkunan Fifth Avenuella ja joutui siitä vankilaan; teki dokumentin dadaistisesta elämäntyylistään hotellissa yhteistyönä Jack Bondin kanssa; järjesti yhteis- ja yksityisnäyttelyjä MoMassa; työskenteli ja tanssi baletti- ja teatteriesityksissä Metropolitanin oopperatalolla; ja, ennen kaikkea, ihastutti maailmaa taiteellaan ja luovuudellaan.

St. Regis on edelleen yksi maailman ylellisimmistä hotelleista. Hotellin luova tunnelma, joka ihastutti Dalín ohella myös monia muita taiteilijoita, kuten Marlene Dietrichiä, Alfred Hitchcockia ja John Lennonia, on säilynyt tähän päivään saakka. Yöpymällä St. Regisissä pääset kenties sukeltamaan nerokkaan mielen unenomaiseen maailmaan. Salvador Dalín maailmaan.

Tämä artikkeli on osa blogisarjaa ”Elämää hotelleissa”. Jos haluat lukea lisää kiehtovia tarinoita historiallisesti merkittävistä julkisuuden henkilöistä, klikkaa tästä.

Kansikuvana on kuva Dalísta St. Regis -hotellissa New Yorkissa vuonna 1962.

Näytä kommentit