EurooppaRuoka ja kulttuuriLuonto

Elämysmatkailua Euroopan tunnelmallisissa viinihotelleissa

Kirjoittanut: , 08/06/2016

Portugali


Lamego

Six Senses Douro Valley

Hotelli

Six Senses –hotelli Douro-joen laaksossa Portugalissa edustaa lähes sanoinkuvaamatonta luksusta. Hotellin luksushuoneista, uima-altaalta sekä puutarhoista voi ihailla viiniköynnösten peittämiä kukkuloita sekä alla virtaavaa Douro-jokea. Alueen suurin kaupunki Porto on lyhyen bussimatkan päässä ja Lissabon noin neljän tunnin ajomatkan päässä. Hotelli järjestää retkiä viinitiloille, viininmaisteluita sekä erilaisia pyöräretkiä sekä piknikkejä. Viinitiloilla voi päästä esimerkiksi kokeilemaan taitojaan rypäleiden tallomisessa.

Hotellihuone

Portviini

Lamegon alue sekä Douro-joen laakso ovat osa yhtä maailman vanhimmista viinintuotantoalueista, jossa viiniä on tuotettu yli 2000 vuotta. Alue tunnetaan portviinin synnyinsijana, joten tämä väkevöity makea viini on maisteltavien listalla ensimmäisenä. Hotelli järjestää viininmaistelun ohella kierroksia omaan kellariinsa, josta löytyy jopa 100 vuotta vanhoja portviinejä. Portviinin ohella alueelta peräisin olevaa Raposeira-kuohuviiniä pidetään yhtenä Portugalin kuohuvien helmistä, joten tämä kannattaa myös lisätä maistelulistalle.

Viinitila

Katso hinta

Espanja


Briñas

Senõrio de Briñas

Hotelli

Senõrio de Briñas –hotelli sijaitsee Pohjois-Espanjassa La Riojan kuuluisassa maakunnassa. Maakunnassa valmistettava Rioja lienee Cavan ohella maan tunnetuin viini. Alue tunnetaan viinin ohella erilaisista viinitapahtumista, joita silmällä pitäen hotelli sijaitsee kätevästi lähellä maakunnan pääkaupunkia Haroa. Hotelli sijaitsee historiallisessa rakennuksessa, jonka puutarhassa voi helposti kuvitella palanneensa 1700-luvulle. Hotellin viinikellarissa tarjoillaan vieraille viinimaistijaisia, joten tämä on oivallinen paikka aloittaa tutustuminen Espanjan viinimaailmaan.

Hotellihuone

Rioja

Riojan maakunnassa juodaan ennen kaikkea maailmankuulua Rioja-viiniä. Rioja-viinien joukosta löytyy niin puna-, valko- kuin roseeviinejä, mutta täyteläiset punaviinit ovat yleisin tarjolla oleva vaihtoehto. Yleisin ja tunnetuin rypälelaji punaisissa Rioja-viineissä on espanjalainen Tempranillo-rypäle.

Viinitila

Katso hinta

Italia


Castellina in Chianti

Castello la Leccia

Hotelli

Castello la Leccia sijaitsee Italian Toscanassa Chiantin viinialueella. Tämä 1000-luvulla rakennettu linna toimii jo kolmannessa polvessa hotellina. Rakennus tuhoutui pahasti toisessa maailmansodassa, mutta tänä päivä linna on kunnostettu entiseen loistoonsa. Hotellin yhteydessä olevalla tilalla tuotetaan viinin lisäksi oliiviöljyä. Näitä herkkuja pääsee nauttimaan osana parhainta toscanalaista keittiötä hotellin ravintolassa. Hotellissa voi rentoutua niin uima-altaalla kuin tunnelmallisessa puutarhassakin ja mikäli kaipaa tekemistä, voi hyvin lähteä lähiympäristöön pyöräilemään tai vaeltamaan.

Hotellihuone

Chianti

Tällä alueella Toscanassa nautitaan Chianti-viiniä. Kyseessä on viini, joka sekoitetaan eri lajikkeista, joten sen ominaisuudet vaihtelevat paljonkin eri valmistajien välillä. Hotellin yhteydessä olevalla tilalla viiniä valmistetaan suurella ylpeydellä. Täällä kiinnitetään huomiota niin viiniviljelmien ekosysteemin tasapainoisuuteen kuin viinin huolelliseen valmistamiseen sekä sekoittamiseen. Chiantin pääraaka-aine eli Sangiovese on tällä tilalla tarhaolosuhteiden vuoksi moniulotteinen juoma. Täällä kannattaakin ehdottomasti maistaa tilan Chianti Classico –viiniä.

Viinitila

Katso hinta

Erbusco

L`Albereta

Hotelli

Viiden tähden luksushotelli L’Albereta sijaitsee Pohjois-Italiassa Lombardiassa alle tunnin ajomatkan päässä Milanosta. Tämän kauniin järvialueen tunnelmaa korostavat majesteettiset Alpit. Hotelli on elegantti mutta samalla kodikas ja tarjoaa laajat kylpylä- sekä ravintolapalvelut. Franciacortan alueen poikkeukselliset maisemat sopivat täydellisesti romanttisen viiniloman tunnelmaan. Alueen omaleimaiseen ja monipuoliseen maisemaan tuovat viinitilojen ohella osansa niin oliivitarhat, kasvimaat kuin pellot ja metsätkin.

Allas

Franciacorta

Alueen erikoisuus on arvostettu italialainen Franciacorta-kuohuviini, joka valmistetaan lähes samalla menetelmällä kuin samppanja. Franciacorta valmistetaan alueella kasvatetuista rypäleistä sekoituksena, jossa pääosaa näyttelee Chardonnay-rypäle. Alueella kannattaa vierailla esimerkiksi Bellavista-viinitilalla, joka tarjoaa upean viinin lisäksi upeita näköaloja.

Viinitarha

Katso hinta

Porlezza

Parco San Marco Lifestyle Beach Resort

Piha

Parco San Marco –hotelli sijaitsee viiniköynnösten peittämien rinteiden keskellä Luganojärven rannalla Italiassa. Hotelli sijaitsee lähellä Sveitsin rajaa ja on suosittu zürichiläisten matkailijoiden keskuudessa. Parco San Marco on luksuslomakylä, josta löytyy lukuisia ravintoloita sekä kylpylä laajoine palveluineen. Hotelli järjestää viininmaisteluita 200 vuotta vanhassa jääkellarissa, jossa on tarjolla italialaisia viiniperinteitä kunnioittava valikoima laatuviinejä.

Hotellihuone

Merlot

Alueen erikoisuuksiin kuuluvat erityisesti Merlot-viinit. Ticinon viinialueella on tuotettu viiniä Rooman valtakunnan ajoista asti, mutta vasta Merlot’n viljelyn myötä alkoi alueen todellinen kulta-aika. Vierailun aikana kannattaa maistaa paikallista Merlot del Ticino –viiniä.

Järvi

Katso hinta

Ranska


Chambolle-Musigny

Château du petit Musigny

Hotelli

Tämä nykyisin hotellinna toimiva linna rakennettiin 1700-luvulla vanhan luostarin raunioille. Hotelli sijaitsee Dijonin ja Beaunen kylien välissä Burgundin tunnetulla viinialueella Chambolle-Musignyn pienessä viinikylässä. Hienojen viinien lisäksi hotellin kellarista löytyy pieni viinimuseo, jossa voi tutustua linnan tarkasti dokumentoituun historiaan. Hotellin hienostunut ranskalainen tunnelma sopii loistavasti romanttiseen lomaan Ranskan maaseudulla.

Hotellihuone

Pinot Noir

Chambolle-Musignyn kylä tuottaa pääsääntöisesti Pinot Noir –punaviiniä, jonka ohella syntyy pieni määrä valkoviiniä Chardonnay-rypäleistä. Viinikylä on täysin omistautunut viinintuotannolle ja tunnetaan korkealaatuisista viineistään. Musigny-viinin arvonimeä ei helposti myönnetä, joten juoja voi olla varma siitä, että nauttii laatuviiniä.

Viinikellari

Katso hinta

Saksa


Mülheim

Weinromantikhotel Richtershof

Hotelli

Weinromantik Richtershof sijaitsee entisellä viinitilalla Mülheimissa Mosel-joen varrella. Kyseessä on vanha ja huolellisesti restauroitu kartanorakennus, jonka sisustuksessa kohtaavat barokki sekä art nouvea –tyylit. Kyseessä on romanttinen hotelli, joka sopii mainiosti vaikka lemmenlomaa varten. Hotelli järjestää retkiä paikallisille viinitiloille sekä muita viiniaiheisia aktiviteettejä teemasta kiinnostuneille vieraille.

Hotellihuone

Moselviinit

Hotellin viinikellarissa on tarjolla runsas kokoelma Moselin viinejä. Länsi-Saksassa sijaitseva Mosel on maan kolmanneksi suurin viinialue, tosin tunnettuudessaan sitä pidetään maan tärkeimpänä viinialueena. Koko Saksan ylpeytenä tunnettu Riesling-valkoviini on alueella erittäin suosittu, mutta myös sekä Elbling että Müller-Thurgau-lajikkeet viihtyvät täällä. Punaviinien ykkönen on saksalaisten Pinot Noir eli Spätburgunder. Hotellissa pääsee maistamaan todellisia harvinaisuuksia kun viininmaistajaisissa pääosaa näyttelevät paikalliset klassikkoviinit.

Viinitarha

Katso hinta

Rüdesheim am Rhein

Breuer’s Rüdesheimer Schloss

Hotelli

Breuer’s Rüdesheimer Schloss sijaitsee Saksassa Rheinin kuuluisalla viinialueella, joka suhteellisen pienestä koostaan huolimatta on maan historiallisesti tärkein viininviljelyalue. Kyseessä on neljän tähden historiallinen viinihotelli vanhassa linnassa. Hotellin suurista ikkunoista avautuvat upeat näkymät joko ympäröiville viinitiloille tai hurmaavaan vanhaankaupunkiin. Tästä perhehotellista löytyy lisäksi ravintola, jossa pääsee ruoan ohella maistelemaan viinejä Georg Breuerin omalta viinitilalta. Hotelli sijaitsee kauniilla vaellusalueella, jossa voi nauttia esimerkiksi Rheinsteig-vaellusreitin upeista maisemista tai halutessaan käyskennellä viinitilalla.

Hotellihuone

Riesling

Saksalaisen viinikulttuurin suuri ylpeys on Riesling-valkoviini. Georg Breuerin viinitilalla 80% viljeltävistä lajikkeista on Rieslingiä, jota ei voi olla kokeilematta tällä alueella. Hotellilla on lisäksi tarjolla laaja lista erikoisviinejä. Kannattaa kokeilla myös paikallista Pinot Noiria, joka tunnetaan nimellä Spätburgunder.

Ravintola

Katso hinta

Itävalta


Krems an der Donau

Steigenberger Krems

Julkisivu

Steigenberger Krems –hotelli sijaitsee Tonavan vehreällä rannalla lähellä Kremsin historiallista kaupunkia. Alue tunnetaan yhtenä Itävallan tärkeimmistä viinintuotantoalueista ja Kremsin kaupungissa koulutetaan paljon viinintuottajia. Elegantti hotelli tarjoaa laajat kylpylä- ja ravintolapalvelut sekä upeat näkymät ympäröiville viinitiloille.

Hotellihuone

Grüner Veltliner

Wachaun viinialue on itävaltalaisittain viileä viinintuotantoalue, joka tunnetaan kuivista viineistään sekä Riesling ja Grüner Veltliner –rypälelajikkeistaan. Grüner Veltliner on Itävallalle mitä Riesling on Saksalle, eli maan tärkein rypälelajike. Maassa maan tavalla, joten Itävallassa on syytä kokeilla Grüner Veltliner –rypäleistä tehtyä viiniä. Tällä alueella kannattaa ehdottomasti vierailla Stagårdin viinitilalla, joka on tuottanut viiniä jo vuodesta 1786.

Takkahuone

Katso hinta


Kuvat hotelleilta. Kansikuva Steigenberger Krems.

Näytä kommentit