Matkavinkit Islantiin

Islanti on satumainen lomakohde. Tämä saari on ehkä Euroopan mystisin matkakohde, tai ainakin uniikein.

Saarella on poikkeuksellinen luonto, jonka jylhyys saa matkailijan hiljaiseksi. Saarella vallitsee upeat värikontrastit ja maisemat muistuttavat usein scifi-elokuvan lavastusta. Jylhät vuoret, jäätiköt, hevoset ja lampaat sekä puuton maisema takaavat poikkeuksellisen kokemuksen jollaista ei muualta löydä.

Islanti on äärimmäisyyksien maa. Eroosio on tehnyt saaren luonnosta karua ja kontrastit tällä saarella ovat henkeäsalpaavia. Monipuolinen Islanti on sekä valokuvaajan unelmakohde että hemmottelua kaipaavan kylpyläunelma.

Saarelle luonteenomainen vulkaaninen toiminta vaikuttaa osaltaan paikan tunnelmaan. Geysirit sekä muut mielenkiintoiset vesi-ilmiöt ovat omiaan korostamaan alueen omaperäistä luonnetta. Sää Islannissa on erittäin vaihteleva ja jokaisen matkailijan on syytä varautua asianmukaisilla varusteilla. Sää saarella on erittäin vaihtelevaa ja usein hyvin tuulista. Pääasiassa ilmasto on kuitenkin merivirtojen ansioista leuto.

Islanti on täynnä maailmankuuluja nähtävyyksiä kuten Blue Lagoon, Vatnajökull-jäätikkö, Katla-tulivuori sekä nähtävyyksien kimara ”kultainen kierros”. Kultainen kierros on upea reitti, jonka varrelta löytyy esimerkiksi kuuluisa Geysir, joka on antanut nimensä kuumille lähteille ympäri maailmaa. Islannissa pääsee myös tutkimaan Pohjois-Amerikan sekä Euraasian mannerlaattojen välillä vähitellen kasvavaa kuilua. Islanti on täynnä upeaakin upeampia ja henkeäsalpaavia maisemia sekä nähtävyyksiä, joita ovat erilaiset matkaoppaat pullollaan. Islanti on kuitenkin paljon enemmän kuin turistikohteidensa summa, joten keräsimme alle hieman erilaiset matkavinkit tälle saarelle.

Islantilainen villapaita eli lopapeysa

Ennen matkaa kannattaa varata hetki jos toinenkin kunnollisen matkavarustuksen pohtimiseen. Islanti on kaunis maa, mutta matkaa ei kannatta pilata riittämättömällä varustuksella. Sää Islannissa on vaihtelevaa ja ympäri vuoden yllättävää. Islantilaisten ykkössalaisuus onkin heidän ikioma villapaitansa lopapeysa. Villapaidan tunnistaa sen yläosassa olevasta perinteisestä islantilaisesta kuvioinnista, mutta paidan todellinen salaisuus on sen erityinen materiaali. Lopapeysat valmistetaan islantilaisen lampaan villasta ja ne ovat erityisen lämpimiä sekä kevyitä. Nämä paidat pitävät käyttäjänsä lämpimänä märkänäkin.

Paikalliset käyttävät tätä paitaa usein talvellakin takin sijasta, joten lopapeysa on yleinen näky Reykjavikin katukuvassa. Nämä paidat ovat laadukkuutensa vuoksi usein hintavia, mutta eittämättä hintansa väärtejä. Jos ei halua käyttää koko lomakassaa paidan hankkimiseen, kannattaa vierailla paikallisilla kirpputoreilla. Nämä paidat ovat niin laadukkaita, että käytettynäkin ne ovat edelleen erittäin toimivia. Ja jos ei halua ostaa paikallista villapaitaa, niin kannattaa ainakin pakata oma mukaan!

Ulkoilma-altaat

Uima-altaat ovat islantilaisten ykkösajanviettokohteita. Islanti on maa, joka on täynnä mielenkiintoisia vesi-ilmiöitä. Oli sitten kyse ilmaan ryöpsähtävästä kuumasta geysiristä tai sivuttain piiskaavasta rankkasateesta, vesi on monessa muodossa osa paikallisten elämää. Islannista löytyy runsaasti kuumia lähteitä sekä luonnon omia uima-altaita, mutta myös perinteiset uimahallit ovat tässä maassa kokeilemisen arvoisia kohteita. Varsinkin talviaikaan uimahallien kuumat ulkoilma-altaat ovat todellinen kokemus. Reykjavikissa sijaitsevasta Laugardalslaugista löytyy useita ulkona sijaitsevia kuumia altaita ja sisäänpääsymaksu on tässä paikassa nimellinen. Tämä on aivan ehdoton kohde kun suuntana on Reykjavik.

Majakat

Islanti on yksinäinen saarivaltio, jolla eletään pitkälti meren ehdoilla. Meri on elintärkeä resurssi islantilaisille ja maan monet majakat ovat tämän vuosisatoja kestäneen merenperinnön symboleja. Reykjavikin luoteisosassa sijaitsee Seltjarnarnesin niemimaa, mistä löytyy yksi kaupungin viehättävimmistä nähtävyyksistä, Grótta-majakka. Majakka sinällään on vaatimaton turistinähtävyydeksi, mutta paikan tunnelma on erityinen. Mikäli suinkin jaksaa, kannattaa majakan luokse kävellä Reykjavikin keskustasta. Kilometrejä kertyy jokunen, mutta näkymät vastarannalle matkan varrella ovat henkeäsalpaavat.

Paikan päällä kannattaa muistaa, että majakka sijaitsee pienellä saarekkeella, jolle pääsy on vuorovesistä riippuvaista. Oikeastaan tätä nähtävyyttä ei lainkaan haittaa korkea vuorovesi, sillä majakkaa sekä upeaa Flaxaflóin lahtea kelpaa joka tapauksessa ihailla. Jos kuitenkin haluaa päästä aivan lähietäisyydelle, kannattaa tarkistaa vuorovesiaikataulu etukäteen. Huhujen mukaan tämä on myös erinomainen paikka tähytä revontulia, joiden kulta-aika on vuosittain marraskuusta helmikuuhun.

Kex-hostelli

Islannissa hostellissa yöpymistä voi helposti harkita sellainenkin matkaaja, joka ei yleensä tämän tyyppiselle majoitukselle lämpene. Hostellihinnat tässä maassa ovat tavallista korkeammat, mutta tasokin on usein varsin laadukas. Kex on supertrendikäs hostelli keskeisellä sijainnilla Reykjavikissa. Kex tarkoittaa tietenkin keksiä ja hostelli onkin saanut nimensä siitä, että se sijaitsee vanhassa keksitehtaassa. Tämä hostelli on trendikäs sekä tunnelmallinen ja tarjoaa kaikki tarvittavat puitteet onnistunutta lomaa varten. Ei kannata unohtaa hostellin upeaa ja omaperäistä aulabaaria, jossa voi nauttia hämyisestä tunnelmasta ja mikäli matkassa on hieman lykkyä vaikka livemusiikista. Jos haluat yöpyä Kex-hostellissa, kurkkaa tänne.

Geoterminen ranta Nauthólsvík

Nauthólsvík on geoterminen ranta Reykjavikissa. Kyseessä on pieni keinotekoinen hiekkaranta, joka on rakennettu niin, että alueen lämmin geoterminen vesi sekä kylmä merivesi pääsevät sekoittumaan miellyttäväksi uimalaguuniksi. Laguunissa voi uida vuoden ympäri mikäli kantti kestää, sillä talvella sen lämpötila laskee alimmillaan noin 3 celsiusasteeseen. Alueella on kuitenkin porealtaita sekä höyrysaunoja, joten Nauthólsvíkissä voi rentoutua vuoden ympäri. Jos uskallusta riittää voi aina tehdä pikaisen pulahduksen mereen.

Víkin musta hiekkaranta

Islanti on täynnä upeita nähtävyyksiä, eikä Víkin musta hiekkaranta ole ehkä se kaikkein henkeäsalpaavin, mutta tämän rannan tunnelma on ehdottomasti pysäyttävä. Hiekka on väriltään tummaa basalttia, joka on vulkaaninen kivilaji. Tältä rantakaistaleelta voi ihailla Atlanttia ja kuvitella olevansa aivan yksin maailmassa. Islanti on saari, jolla eletään luonnonolojen armoilla. Tällä upealla rannalla voikin ihailla aaltoja ja rauhoittua islantilaisen luonnon keskellä, mikäli sää on suosiollinen.

Islantilainen musiikki

Islanti on pieni maa, jolla on suuri musiikkikulttuuri. Kaikille tuttuja lienevät sellaiset suuret nimet kuten Björk ja Sigur Rós. Näiden jättimenestysten lisäksi Islannista on noussut maailmankartalle viime aikoina myös sellaisia indie-helmiä, kuten Of Monsters and Men sekä Ásgeir Trausti. Islantilaisen musiikin juuret ovat folk-perinteessä, joka on myöhemmin saanut paljon vaikutteita popmusiikista. Islantilaisessa musiikissa tunnelma on usein pääosassa ja muistuttaa kuulijaa saarivaltion erityisestä luonteesta. Islantilainen musiikki on maan kulttuurin merkittävimpiä symboleita, joten islanninlomalla on aivan ehdottomasti tunnelmoitava paikallisen musiikin tahtiin.

Jos tämä sai sinut unelmoimaan lomasta Islannissa, niin täältä voit lukea lisää siitä milloin Reykjavikiin kannattaa matkustaa.