Pohjoismaat

Parhaat vinkit Tukholmaan

Mikä tekee Tukholmasta täydellisen viikonloppukohteen?

Tukholmassa kaikki toimii, näyttää hyvältä ja elämä yksinkertaisesti maistuu hieman makeammalta. Tukholma on skandinaavisen kulttuurin lämminhenkinen keidas. Pohjolan Mekka, jossa yhdistyvät helppous, skandinaavinen tunnelma sekä ruotsalaisten pettämätön tyylitaju. Tukholma on suomalaisille tuttuakin tutumpi kaupunkikohde, mutta ehkä tänä syksynä olisi aika nähdä tämä vanha suosikki uudesta näkökulmasta. Viikonloppumatka Ruotsiin voi nimittäin tarkoittaa paljon muutakin kuin laivan seisovaa pöytää. Länsinaapurissa surfataan sujuvasti trendikkyyden aallonharjalla, unohtamatta kuitenkaan skandinaavisia perinteitä. Viikonloppupiipahdus Tukholmaan tekee kenestä tahansa hitusen tyylikkäämmän.

Tukholmassa kannattaa tutkia muutakin kuin yleisimmät turistikohteet. Tämä on kaupunki, jossa ei tarvitse turhaan stressata loma-aktiviteeteista, sillä näkemistä ja tekemistä riittää. Jos ei kaipaa aktiivilomaa, on pelkkä kaupungin tunnelmasta nauttiminen riittävä syy viikonloppulomalle. Tukholmassa kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua paikallisten trendikkäisiin piilopaikkoihin. Kaupunki on täynnä tyylikkäitä kahviloita, trendikkäitä kaupunginosia, ensiluokkaisia ravintoloita sekä kiinnostavaa tekemistä. On yksinkertaisesti tiedettävä mihin mennä. Me keräsimmekin lukijoillemme sisäpiirin parhaat vinkit Tukholmaan.

Kahvittelu

1/2

Ruotsalaiset, kuten me suomalaisetkin, rakastavat kahvia. Ruotsalainen kahvitauko eli fika on suoranainen instituutio länsinaapurissa. Kahvittelu tässä merkityksessä tarkoittaa hetkeä, jolloin keskitytään olennaiseen. Toisin sanoen kahvitauon aikana merkitystä on vain kahvilla, asiaankuuluvilla herkuilla sekä hyvällä seuralla. Tukholmasta löytyykin toinen toistaan trendikkäämpiä ja ammattitaitoisempia kahviloita. Jos kahvihammasta alkaa Tukholmassa kolottaa, on apu aina lähellä!

Kannattaa kokeilla esimerkiksi helsinkiläistenkin suosikiksi noussutta Johan & Nyströmiä. Tämä ruotsalainen yritys on todellinen kahvila-alan ammattilainen. Johan & Nyströmillä kahvin valmistaminen on taidetta, joka tehdään sydämellä. Johan & Nyströmin concept store osoitteessa Swedenborgsgatan 7 on keidas kaikille kahvin- ja tiedonjanoisille matkaajille. Kyseessä on yhdistelmä putiikkia, luokkahuonetta sekä kahvilaa. Täällä tarjotaan maistuvan ja höyryävän kupposen lisäksi erilaisia kahvitietotaitoon liittyviä kursseja. Harvassa ovat paikat, joissa kahvia valmistetaan tämän kaltaisella antaumuksella ja ammattitaidolla. Jokaisen kahvi-intoilijan tulee kokea tämä moninkertaisesti palkittu kahvila!

Jos taas toivot perinteisempää ruotsalaista kahvilatunnelmaa, on syytä tutustua Vete-Katteniin. Tämä kahvila on ollut erottamaton osa Tukholman kahvittelumaailmaa jo vuosikymmeniä. Vete-Kattenissa voi kokea palan ruotsalaisen kahvittelun historiaa. Tässä vuonna 1928 perustetussa kahvilassa historian lehdet havisevat, ja ruotsalainen kansanperinne sekä rento mielenlaatu on leivottu suoraan kahviherkkuihin. Täältä löytyy varmasti jokaiselle jotakin ja monet erityisruokavaliotkin on otettu huomioon. Vete-Kattenin herkulliseen tunnelmaan pääsee jo etukäteen kurkistamalla heidän Instagram-sivuilleen.

Huhun mukaan Tukholman suurimmat korvapuustit puolestaan saa Café Saturnuksesta. Tämän parempaa vetonaulaa ruotsalaisella kahvilalla ei voi olla, joten sen kummempia vakuutteluja tuskin kaivataan. Sinne siis.

Ruokailu

Mikä olisikaan reissussa tärkeämpää kuin ruoka? Tukholmassa päivän jokaisen aterian voi nauttia tyylikkäästi, eikä valinnanvara lopu hetkessä kesken. Tukholma on täynnä toinen toistaan varteen otettavampia ravintoloita, joten kulinaristiset mahdollisuudet ovat rajattomat. Tästä syystä esitämmekin alla muutaman paikallisen antaman vinkin oivallisia ruokailuelämyksiä varten.

Kuuleman mukaan aamiainen kannattaa nauttia Nytrogetin Urban Delissä. Urban Deli on newyorkilaiseen tyyliin tehty herkkujen monitoimiliike. Täällä voit syödä paikan päällä tai vaihtoehtoisesti käydä ruokaostoksilla. Joka tapauksessa herkut vievät kielen mennessään.

Tyylikäs Nosh and Chow puolestaan tarjoilee syötävää tunnelmallisissa tiloissa, joihin kuuluu takallinen sisäpiha. Ruokalista suunnitellaan aina kauden mukaan ja laajasta valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Ravintolan Facebook-sivulla pääsee hyvin illallistunnelmaan.

Ehdottomasti vierailun arvoinen ruokapaikka on myös Strandvägen 1. Tässä ravintolassa tarjoillaan illallisen lisäksi aamupalaa sekä brunssia. Tämä tyylikäs ravintola täyttää varmasti vaativimmankin asiakkaan mielihalut. Jos puolestaan olet kiinnostunut tutustumaan aitoon ruotsalaiseen bakfickaan, niin kannattaa vierailla Strandvägenin takataskusta löytyvässä Michelle van der Millesissä. Tässä takataskussa on yksinkertaistettu ruokalista ja persoonallinen tunnelma.

Ajanviete

Södermalm

Puhuttaessa ajanvietteestä Tukholmassa, on Södermalm mainittava omana lukunaan. Södermalmin kaupunginosa kutsuu kaikki nauttimaan nuorekkaasta ja trendikkäästä tunnelmasta, jonka takaavat asiaan kuuluvat liikkeet. Täällä sijaitsee myös SoFo, eli Tukholman oma SoHo. Södermalmiin suunnatessa voi olla varma, että pääsee nauttimaan boheemista tunnelmasta sekä mielenkiintoisista putiikeista.

Södermalmin alueelta löytyvät Tukholman trendikkäimmät kaupat, kuten vintage-tuotteisiin erikoistunut Herr Judit, jonka tyylikästä Instagram-sivua kannattaa seurata vaikka vain silmäniloksi. Herr Juditin lähettyviltä löytyvät myös mielenkiintoiset Papercut sekä Nitty Gritty. Papercut on virkistävä sekoitus kirjakauppaa ja lehtikioskia. Täällä voi kuka tahansa ruokkia luovuuttaan hankkimalla ajankohtaiset luettavat tai vain katselemalla ympärilleen. Nitty Gritty puolestaan on trendikäs vaateliike, joka tarjoaa naisille ja miehille erilliset myymälät Krukmakargatanilla.

Fotografiska on maailmanluokan valokuvataiteenmuseo ja kaupungin nähtävyyksien ykkönen. Tämä särmikäs vuonna 2010 perustettu museo kruunaa Tukholman kulttuuritarjonnan. Lyhyestä historiastaan huolimatta tässä arkkitehtuurisestikin mielenkiintoisessa museossa on ehditty jo esitellä muun muassa Annie Leibovitzin kuvia. Fotografiska on virkistävän moderni taidemuseo, jonka kaltaista ei Suomesta löydy. Valokuvauksesta toden teolla kiinnostuneiden on mahdollista osallistua museon kursseille, luennoille sekä työpajoihin, joita tarjotaan niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin.

Östermalmin Saluhall on jokaisen kotikokin ehdoton pyhiinvaelluskohde. Kauppahalli koostuu pääasiassa pienten perheyritysten putiikeista ja on valittu yhdeksi maailman parhaista kauppahalleista. Eikä se ole mikään ihme, sillä jopa julkkiskokki Jamie Oliver on maininnut Saluhallin yhdeksi lempipaikoistaan Tukholmassa. Tämä on siis ehdoton ykköskohde kaikille hyvän ruoan ystäville.

Stureplan puolestaan on tukholmalaisen tyylikkyyden symboli. Se on Tukholman keskustassa sijaitseva aukio, jolta löytyy ylellisiä ravintoloita sekä yökerhoja. Jos siis haluaa nähdä kuinka Tukholman trendikkäät ja kuuluisat viettävät aikaansa, kannattaa suunnatta Stureplanille tutkimaan ympäristöä.

Tukholma on täynnä hyvää ruokaa, tunnelmallisia kahviloita ja mielenkiintoista tekemistä. Unohtakaa siis Pariisi, Tukholma on aina hyvä idea!

Hotellit Tukholman lääni

3658 Hotellit
Katso hotellit

Lisää inspiraatiota matkalle kannattaa katsoa tukholma.fi-sivulta.


Näytä kommentit