Koko maailma

Kun maailma kutsuu – Pohjoismaalaisten hotellinpitäjien tarinoita

Hotellin pitäminen on monipuolista puuhaa. Arkipäiväisten asioiden hoitamisen lisäksi on tärkeää tarjota ympäri maailmaa saapuville vieraille aidosti lämmin lomakokemus.

Hotellinpitäjä jos kuka tietää jotakin kulttuurien kohtaamisesta. Hyvä loma tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Ja entä kun yhtälöön lisätään vielä se, että itse hotellinpitäjäkin on ulkomailla?

Me juttelimme maailmalle lähteneiden pohjoismaalaisten hotellinpitäjien kanssa, kuullaksemme heidän tarinansa hotellin pitämisestä sekä ulkomailla asumisesta. Mikä saa pohjoismaalaisen perustamaan hotellin ulkomaille? Mitkä ovat kulttuurien kohtaamisen suurimmat haasteet? Ja lakkaako kotimaata joskus kaipaamasta?

Jaanan unelma putiikkihotellista toteutui Gardajärvellä

1/2

Suomalainen Jaana Nakari taitaa elää aika monen unelmaelämää. Kuvitelkaa kauniina kimmeltävä Gardajärvi, upeat Alpit ja niiden lomassa suloinen pieni Salòn kaupunki. Näissä pohjoisitalialaisissa maisemissa, oliivipuiden katveessa, Jaana pitää ihka omaa hotellia. Villa Arcadio on elegantti historiallinen luostari. Jaanan mies Francesco löysi hylätyn munkkiluostarin vuodelta 1400 ja kunnosti sen suurella intohimolla nykyiseen loistoonsa. Kun koko komeus oli valmis, antoi Francesco Jaanalle avaimet ja täyden vapauden tehdä tällä entisellä luostarilla mitä haluaa. Näin toteutui Jaanan elinikäinen unelma omasta putiikkihotellista.

Villa Arcadio on elegantti ja tunnelmallinen hotelli, jonka rinnepuutarhasta avautuvat näkymät Gardajärvelle sekä kauniiseen oliivilehtoon. Hotellista löytyy erilaisia palveluita á la carte -ravintolasta joogaan. Myös vierailut paikallisten oliiviöljyn- ja viinintuottajille onnistuvat. Suomalaisuuskin näkyy hotellissa. Hotellin sydän on luonnollisesti suomalainen emäntä, minkä lisäksi huoneiden sisustuksessa ja ravintolan astioissa käytetään uskollisesti suomalaista designia. Eikä suomalaisen pitämää hotellia ilman perinteistä suomalaista saunaa!

Italian vuodet ovat opettaneet Jaanalle, että suomalaisuudessa on hyvät puolensa. Hän arvostaa suomalaisten tehokasta tapaa hoitaa asioita ja kotimainen tasa-arvo on myös lähellä sydäntä. Italiassa on edelleen ajoittain haastavaa olla nainen esimiesasemassa. Neljän ulkomailla vietetyn vuosikymmenen jälkeen Jaana kuitenkin epäilee, että sopeutuminen takaisin kotimaahan saattaisi olla haaste. Kokonaan hän ei kuitenkaan ole ovea kotiinpaluulta sulkenut.

Villa Arcadio

Huippuarvostelut
Salo
9.3 Loistava (95 arvostelua)

Koskematon Khanom lumosi Katin

1/3

Thaimaan Khanom on paikka, jossa voi nähdä, minkälaista maan turismi oli vielä 20-30 vuotta sitten. Näin uskoo paikallisen Aava Resort & Span pitäjä Kati Häkkinen. Khanomin koskemattomuus vei Katin sydämen, kun hän sattumusten kautta päätyi vierailemaan alueella vuonna 2008. Aava Resort & Spa sijaitsee aivan rannan tuntumassa vain muutaman askeleen päässä merestä ja miellyttävän hiljaisesta rannasta. Hotelli ei ole erityisen suomalainen, mutta rakennuksen arkkitehtuuri sekä sisustus ovat skandinaavisella tavalla pelkistettyjä.

Paikallisten kanssa työskentely on opettanut Katille, että on tärkeää opetella sopeutumaan ympäristöönsä sen sijaan, että ajattelisi oman tavan tehdä asioita olevan se ainut oikea. Suomalaisen tasa-arvoisen työkulttuurin tuominen thaimaalaiseen työyhteisöön osoittautuikin haastavaksi. Thaimaalaiset kasvavat voimakkaan hierarkkiseen yhteiskuntaan toisin kuin suomalaiset. Kati on sitä mieltä, että on tärkeää olla sopeutuvainen ja ymmärtää, että haasteita tulee vastaan missä päin maailmaa tahansa. Yhtäläisyyksiäkin suomalaisten ja thaimaalaisten väliltä löytyy. Katin mukaan molemmat kansat ovat ujoja eivätkä juttele turhia.

Ulkomailla oleskelu on tehnyt Katin entistä ylpeämmäksi omasta suomalaisesta syntyperästään. Maailmalla elämisen tuoma perspektiivi on auttanut huomaamaan synnyinmaan hyvät puolet kuten koulutuksen ja tasa-arvoiset lähtökohdat. Myös puhtaan luonnon ja suomalaisen sisun merkitys ovat kirkastuneet Katille. Vaikka hän vieraileekin mielellään pohjolassa, ei hän usko enää palaavansa vakituisesti Suomeen.

Aava Resort and Spa

Nakhon Si Tammarat
7.9 Hyvä (194 arvostelua)

Bali hurmasi tanskalaisen sukeltajaparin

Tanskalaiset Rikke ja Ulrik ovat työskennelleet sukelluksen ohjaajina ympäri maailmaa ja rakastuivat Balilla paitsi ihmisiin luonnollisesti myös sukellusmahdollisuuksiin. Kubu Indah Dive & Spa Resort koostuu 15 bungalowista ja 7 huvilasta. Hotellissa tarjoillaan ainoastaan kotitekoista ruokaa, kylpylässä käytetään vain biotuotteita ja ympäristö on täydellinen sisäiseen rauhoittumiseen.

Pari on kokenut paikallisen byrokratian joskus turhauttavaksi, mutta pääosin heillä on vain hyvää sanottavaa paikallisista. Rikken mukaan ulkomailla asuessa on tärkeää oppia tunnistamaan tilanteet, joissa kannattaa pysyä omassa tavassaan tehdä asioita ja milloin kannattaa ottaa oppia paikallisista tavoista. Pari kokee vahvasti olevansa tanskalaisia, mutta vetäytyvä ja synkkyyteen taipuvainen pohjolainen elämänasenne saa heiltäkin kritiikkiä. Tanskalaisten tulisi ottaa balilaisilta mallia ja rentoutua sekä ennen kaikkea hymyillä enemmän! Valitettavasti kotimaan harmaat talvet ja hektinen elämäntyyli eivät kutsu paria palaamaan.

Rikke kertoo romanttisen tarinan hotellin alkuajoilta. Hotellin ihka ensimmäiset vieraat olivat yksin matkassa ollut mies sekä ryhmä nuoria naisia. Miehen ja erään naisen välille kehittyikin romanssi. Yhteen muutettuaan he palasivat lomalle hotelliin ja saivat suhteelleen balilaisen siunauksen. Pari jopa tatuoi hotellin koordinaatit jalkoihinsa. Myöhemmin he menivät naimisiin ja tänä päivänä heillä on pieni poika. Myös romantiikka on osa hotellityötä.

Kubu Indah Dive & Spa Resort

Huippuarvostelut
Karangasem
8.7 Loistava (17 arvostelua)

Karl Otto löysi intohimonsa Granadasta

1/3

Kuulostaako oudolta vanhoja espanjalaisia rakennuksia kunnostava ja hotelleiksi muuttava norjalainen? Näin Karl Otto Skogland uskoo paikallisten hänen harrastuksestaan ajattelevan. Karlia tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä hän on Espanjan Granadaan rakastunut auringon lapsi. Hän lähti Norjasta 20 vuotta sitten, eikä ole sen koommin kaivannut takaisin. Pohjolan pitkä harmaa talvi ei Karlia kiinnosta.

Kaunis, eksoottinen, historiallinen ja täynnä elämää, näin Karl kuvailee kotikaupunkiaan Granadaa. Kauniin kaupungin arkkitehtuurissa yhdistyvät espanjalainen tyyli sekä maurien vaikutukset. Mukavat ihmiset, hyvä viini ja joka kulmalta löytyvät tapas-ravintolat kruunaavat kokonaisuuden. Ketäpä Granada ei hurmaisi?

El Ladròn del Agua sijaitsee 1500-luvulta peräisin olevassa vanhassa kartanossa. Hotellin nimi tarkoittaa suoraan käännettynä ”vesivarasta” ja on lainattu Juan Ramon Jimenezin runosta. Hotelli on kunnianosoitus espanjalaisille perinteille, vai miltä kuulostaa espanjalaiselle runoudelle pyhitetty hotellikirjasto? Kun Karlilta kysyy mitä norjalaista hotellista löytyy, on vastaus jämpti ”ei mitään.” Hän halusi rakentaa hotellin, jossa paikallinen historia ja arkkitehtuuri yhdistyvät nykypäivän mukavuuksiin. Jos siis suuntaat Granadaan tutustumaan aitoon paikalliseen kulttuuriin, on tämä kolmen tähden putiikkihotelli loistava valinta!

Myös Karl tuntee ulkomailla elämisen ja työskentelyn haasteet. Hänellä on kuitenkin reipas ja sopeutuvainen asenne, jolla hän on päässyt pitkälle. Hän on ehdottomasti paikallisiin tapoihin sopeutumisen puolestapuhuja. Espanjalainen ja skandinaavinen tapa kommunikoida eroavat toisistaan, mutta on tärkeää opetella maan tavoille. Hyvä tukiverkosto ja kielitaito kantavat pitkälle.

Hotel El Ladrón de Agua

Huippuarvostelut
Granada
8.9 Loistava (660 arvostelua)

Aito tanskalais-italialainen perhehotelli

1/3

Tanskalainen Charlotte perheineen pitää Pohjois-Italian hurmaavassa Toscanassa perhehotellia sanan todellisessa merkityksessä. Perheeseen kuuluu Charlotten lisäksi aviomies Matteo sekä suloinen Federico-poika. Perhe pyörittää 10 huoneista hotellia omin voiminensa pitkälti ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Charlotte ei kuitenkaan valita, sillä vaikka työ on raskasta, he haluavat ehdottomasti olla mukana hotellin päivittäisessä elämässä. Tässä hotellissa tärkeintä ovat lämmin ja tuttavallinen ilmapiiri sekä hyvä paikallinen ruoka. Matteo on erinomainen kokki ja hotellissa tarjottava ruoka onkin parin silmäterä. Eikä ympäristö kalpene ruoan rinnalla, sillä siitä pääsee nauttimaan hotellin upealla näköalaterassilla.

Charlotten ei alun perin ollut tarkoitus lähteä pois Tankasta, mutta 13 vuoden jälkeen hän ei usko enää palaavansa Tanskaan. Italialainen perhe ja toscanalainen elämäntyyli maittavat tälle tanskalaisnaiselle. Hän on kuitenkin oppinut paljon tanskalaisuudesta asumalla ulkomailla. Kuten monilla maasta muuttaneilla myös Charlottella on vahva kokemus siitä, kuinka uusi asuinmaa on auttanut huomaamaan selkeämmin oman kulttuuri-identiteetin erityispiirteitä. Hän on kuitenkin ehdottomasti ylpeä tanskalaisuudesta ja kuvailee kotimaastaan tulevia vieraita kunnioittaviksi ja kohteliaiksi.

Charlotte nauttii täysillä elämästään ja työstään suloisessa perhehotellissa. Hän on huomannut, että hotellin lämmin perhetunnelma tarttuu helposti myös vieraisiin. Charlotten raskauden aikana monet vieraat olivat erittäin kiinnostuneita perheen lisäyksen etenemisestä. Lahjat ja kuvapyynnöt olivat yleisiä. Charlotte kuitenkin nauttii työnsä henkilökohtaisesta ulottuvuudesta ja on erittäin kiitollinen vieraiden osoittamasta ystävällisyydestä.

Albergo La Pieve

Huippuarvostelut
Castelfiorentino
8.9 Loistava (23 arvostelua)

Perheystävällinen safarimaja ruotsalaisittain

1/2

Vanhat perheyhteydet johdattivat Ida Trygg-Anderssonin Keniaan ja kohtaaminen tämän länsiafrikkalaisen maan kanssa oli rakkautta ensisilmäyksellä. Tänne Ida perusti hurmaavan perheystävällisen hotellin, jota hän kuvailee rannalla sijaitsevaksi safarimajaksi. Hotellissa yöpyminen on kuin olisi ystävän luona vieraana. Tarjolla on yksityisyyttä ja rauhaa mutta samalla kuitenkin paljon virikkeitä urheilusta eläimiin. Kinondo Kwetu on kodista yritykseksi kasvanut hotelli ja Ida korostaa, että vastuun kantaminen ympäröivästä yhteisöstä on heille erittäin tärkeää.

Paikallinen kulttuuri on merkinnyt Idalle suurta kasvua. Hän aloitti työskentelyn Keniassa nuorena ajatellen, että vanhat Yhdysvalloista tarttuneet työtottumukset toimisivat myös uudessa maassa. Pian hän kuitenkin huomasi, ettei tämä pitänyt alkuunkaan paikkaansa. Hän alkoi lukea afrikkalaista historiaa ja tutustumaan paikalliseen uskontoon, tapoihin ja kulttuuriin. Tämä sai Idan ymmärtämään, kuinka tärkeää hänen oli muuttaa omia työtottumuksiaan ja sopeutua kenialaiseen tapa toimia.

Ida rakastaa edelleen Ruotsia, etenkin kesällä, mutta Kenia kuitenkin tarjoaa jotakin, jota on vaikea hektisistä länsimaisista kaupungeista löytää. Keniassa elämä on monille taistelua, mutta siitä huolimatta ympärillä oleville ihmisille hymyillään, heitä huomioidaan ja heidän kanssaan keskustellaan. Onnellisuus ja avoimuus ovat täällä läsnä jokapäiväisessä elämässä vaikeuksista huolimatta.

Kinondo Kwetu

Galu Beach