EurooppaBudjettiKaupunki

trivago Eat&Stay: Euroopan 20 edullisinta matkakohdetta

By , 16/08/2017

Herkullisia uutisia: trivago Eat&Stay Index on täällä! Loimme indeksin, jossa yhdistyvät kohteiden keskimääräiset hotelli- sekä ravintolahinnat. Listasimme näin 20 eurooppalaista matkakohdetta, joissa on edullista sekä syödä että yöpyä.

Indeksissä yhdistyvät kahden hengen hotellihuoneen yhden yön keskimääräinen hinta sekä halvan ravintola-aterian ja keskitasoisen kahden hengen ravintolaillallisen keskimääräiset hinnat. Alta löydät siis Euroopan 20 edullisinta matkakohdetta, joissa sekä hotellin että illallisen saa kohtuuhintaan.

 

Listalta löytyy monta mielenkiintoista eurooppalaista ruokakulttuuria, joten valitsimme suosikkikohteemme ja pyysimme paikallisilta heidän parhaat ruokavinkkinsä. Alta löydät sisäpiirin vinkit siihen, mitä paikallisia herkkuja näissä kohteissa kannattaa kokeilla ja mistä löydät paikallisten suosikkiravintolat.

Sija 18: Thessaloniki, Kreikka

näkymä thessaloniki

Thessaloniki on Kreikan toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee noin 500 kilometriä Ateenasta pohjoiseen. Tämä pohjoiskreikkalainen merenrantakaupunki on sekoitus erilaisia elementtejä ja sopii loistavasti auringonlaskuista ja loistavasta ruoasta nauttimiseen.

Paikallinen ruokavinkki Thessalonikiin

Antonia Makri

Extravaganzassa kannattaa ehdottomasti käydä Thessalonikin matkalla. Piilossa olevalta kadulta, vanhasta teollisuusrakennuksesta löytyvä ravintola on hintalaatusuhteeltaan yksi kaupungin parhaita. Täällä yhdistyvät kreikkalaiset maut ja innovatiivinen keittiö, joka tarjoaa herkullisia cocktaileja sekä annoksia, jollaisia et mistään muualta löydä. Suosittelen kokeilemaan käsin viipaloituja tryffeliöljyranskalaisia, porcini-risottoa sekä graviera-juustoa hunajalla ja seesamilla.

Lihan ystäville suosittelen puolestaan Nea diagonios -ravintolaa Kalamarian alueella. Täältä löydät kaupungin kuuluisimmat liha-annokset, jotka valmistetaan ensiluokkaisesta lihasta, sopivaan hintaan. Kokeilemisen arvoisia ovat: gyros (porsas tai kana), soutzoukakia (lihapullia kuminalla ja kanelilla) ja paidakia (lampaankyljys). Aamiaiseksi kannattaa kokeilla bougatsaa ja kaakaota. Bougatsa on leivonnainen, jonka saa joko fetatäytteellä, jos pitää suolaisesta, tai herkkusuille sopivalla valkoisella kermatäytteellä.”

Keskimääräiset hinnat Thessalonikissa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 82€

Halpa ravintola-annos: 10€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 30€

Katso hotellit Thessalonikissa

Sija 16: Las Palmas, Gran Canaria

las palmasin kaupunki

Las Palmas on Kanariansaarten suurin kaupunki ja suosittu lomakohde. Kaupungin vetonauloja ovat suuri Playa de las Canterasin hiekkaranta sekä tunnelmallinen vanhakaupunki Vegueta. Parasta Kanarialla on tietenkin vuoden ympäri leuto ilmasto, joka tekee saariryhmästä hyvän talvikohteen.

Paikallinen ruokavinkki Las Palmasiin

 Tony Santana

 ”Las Palmasissa kannattaa suunnata Las Canteras -bulevardille. Sieltä löydät La Bikinan, jossa ruoka on herkullista, hinnat alhaisia ja palvelun laatu erinomaista. Hyvänä paikkana perinteiselle kanarialaiselle tapakselle puolestaan tunnetaan ”El Pachichi”, jossa vuoristokinkku, papas arrugadas [perinteinen kanarialainen ”ryppyinen” peruna] sekä ensiluokkaiset juustot odottavat sinua.”

Keskimääräiset hinnat Las Palmasissa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 92€

Halpa ravintola-annos: 8€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 30€

Katso hotellit Las Palmasissa

Sija 15: Porto, Portugal

porton vanhakaupunki

Suloinen Porto on Lissabonin jälkeen Portugalin toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan värikkäästä kaupunkikuvastaan. Porto on kaunis historiallinen kaupunki, jonka nähtävyydet ja tunnelma houkuttelevat kasvavassa määrin matkailijoita. Ehdotonta koettavaa kaupungissa ovat historiallinen Ribeiran alue sekä tietenkin kuuluisa portviini.

Paikallinen ruokavinkki Portoon

Andreia Sa

”Portossa kannattaa ehdottomasti kokeilla francesinhaa. Kyseessä on juustolla kuorrutettu voileipä, johon kuuluvat erilaiset leikkeleet, munankeltuainen, ranskalaiset ja salainen kastike. Tätä voileipää saa lähes kaikkialta, mutta parhaat löydät Bufete Fasesta. Lisäksi kannattaa käydä Casa Guedesissa ja tilata Sandes de Pernil, voileipä uskomattoman murealla porsaanlihalla ja juustolla (ei pakollinen lisä, mutta ehdottomasti suositeltava). Rohkeat voivat myös kokeilla annosta nimeltä “Tripas”, joka on papujen, makkaran, riisin ja kasvisten kera valmistettua mahalaukkua.

Tuoreena grillattu kala ja merenelävät ovat myös tärkeä osa meidän keittiötämme – suosittelen A Marisqueira de Matosinhos tai O Gaveto -ravintoloita. Paras valikoima petiscoseita (portugalilaisia tapaksia) löytyy Tascösta. Jos mielit hienompaa illallista tai vain lasillista portviiniä huikeiden näkymien kera, suuntaa Vinumiin tai The Yeatmaniin. Äläkä unohda piipahtaa Porton upeimmassa ja ikonisimmassa kahvilassa, Café Majesticissa, jossa J.K. Rowling alkoi legendan mukaan kirjoittaa Harry Potteria.”

Keskimääräiset hinnat Portossa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 100€

Halpa ravintola-annos: 6€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 30€

Katso hotellit Portossa

Sija 12: Budapest, Unkari

budapestin parlamenttitalo

Unkarin pääkaupunki Budapest tunnetaan Tonavan tunnelmasta, huikeasta parlamenttirakennuksestaan sekä kohtuullisesta hintatasostaan. Niin, eikä tietenkään saa unohtaa kukoistavaa kylpyläkulttuuria, kiitos kaupungin lukuisten kuumien lähteiden. Tämä kaunis ja historiallinen kaupunki on yksi Euroopan ykköskohteita.

Paikallinen ruokavinkki Budapestiin

Bettina Jakobsen

”Ruoan osalta kannattaa ehdottomasti kokeilla Gulassi-keittoa ja Lángosta (uppopaistettu leipä). Kesällä kannattaa kokeilla hedelmäkeittoa (Gyümölcs leves), jota turistit saattavat luulla jälkiruoaksi, mutta unkarilaiset syövät sitä alkuruokana. Tämä herkullinen keitto tehdään yleensä hapankirsikoista, mutta joissain ravintoloissa saattaa saada myös luumu-, aprikoosi-, vadelma- tai sekahedelmäversioita.

Jälkiruoaksi kannattaa kokeilla Kürtőskalács-annosta, niin kutsuttua savupiippukakkua, joka valmistetaan avotulella. Kyseessä on vanhin unkarilainen leivos. Toinen jälkiruoka, jota kannattaa kokeilla on “Madártej”, jonka suora käännös unkarista tarkoittaa linnunmaitoa.

Niin, ja ehdottomasti mainitsemisen arvoista ovat Unkarin monet viinialueet. Kannattaa kokeilla Tokaji Aszú -valkoviiniä jälkiruokien kera sekä Egri Bikavériä (herkullinen punaviini) pihvien kanssa.”

Keskimääräiset hinnat Budapestissa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 103€

Halpa ravintola-annos: 4,70€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 26,20€

Katso hotellit Budapestissa

Sija 7: Pietari, Venäjä

pietarin verikirkko

Pietari on kaupunki täynnä idän mystiikkaa. Tässä suurkaupungissa on lähes koko Suomen verran asukkaita ja se sijaitsee linnuntietä vain noin 300 kilometrin päässä Helsingistä. Kyseessä on silti varsin tuntematon kohde suomalaisille. Pietarissa kaikki on suurta, historiallista ja lumoavaa, joten matka on ehdottomasti viisumivaivan arvoinen kokemus.

Paikallinen ruokavinkki Pietariin

Anton Tolkunov

”Venäjällä kannattaa kokeilla seljanka-keittoa (paksua ja mausteista keittoa tomaateista ja grillikyljestä), pannukakkuja kaviaarilla ja pelmeneitä (jauhelihatäytteisiä mykyjä). Pietarissa erityisesti kokeilemisen arvoista ovat Пышки eli pyshki (pilven pehmeä tomusokerilla kuorrutettu donitsi, joka on alun perin vuodelta 1958) ja paistettu koryushka-kala (eurooppalainen kuore) huhti-toukokuussa.”

Keskimääräiset hinnat Pietarissa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 75€

Halpa ravintola-annos: 7,15€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 28,65€

Katso hotellit Pietarissa

Sija 5: Istanbul, Turkki

hagia sophia istanbulissa

Istanbul on maaginen kaupunki, jossa länsi ja itä kohtaavat. Tämä Turkin suurin kaupunki ja Bosporinsalmen kaunis helmi on kulttuurien kohtaamispaikka. Monipuolinen ja houkutteleva ruokakulttuuri sekä kaupungin värit ja tuoksut kuljettavat vierailijan Istanbulin omaan ja ainutlaatuiseen maailmaan.

Paikallinen ruokavinkki Istanbuliin

Ipek Hasturk 

”Istanbul on ainutlaatuinen kaupunki, jossa monet kulttuurit kohtaavat. Voin sanoa, että ruokakulttuuri täällä on yhtä ainutlaatuinen kuin itse kaupunkikin. Täältä löydät parhaat palat niin Välimeren, Egeanmeren, Lähi-idän kuin Aasiankin ruokakulttuureista.

Simit (eräänlainen bagel) ja tee, herkullinen baklava ja turkkilainen kahvi, kalaravintolat ja tietenkin tuhannet eri versiot kebabista on ehdottomasti testattava Istanbulissa. Vegaani- tai kasvisruokavaliokaan ei ole ongelma. Ympäri kaupunkia löytyy suloisia kahviloita, joista saa salaatteja ja kasvisversioita turkkilaisista kotiruoista. Kuten aina sanon: Istanbul on yhtä kuin monipuolisuus.”

Keskimääräiset hinnat Istanbulissa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 91€

Halpa ravintola-annos: 4,80€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 19,30€

Katso hotellit Istanbulissa

Sija 4: Bukarest, Romania

romanian bukarest

Romanian suurin kaupunki Bukarest on kommunismin ja kapitalismin kohtaamispaikka. Tämä lähes kahden miljoonan asukkaan pääkaupunki on sekoitus kommunismin aikaista arkkitehtuuria sekä länsimaalaistumisen mukana tullutta modernia tyyliä. Kaupungin hätkähdyttävin nähtävyys on Romanian valtava parlamenttitalo, joka on maailman toiseksi suurin hallinnollinen rakennus.

Paikallinen ruokavinkki Bukarestiin

Paula Manole 

”Romanialainen keittiö on sekoitus itää ja länttä. Seassa on myös turkkilaisia vaikutteita, sillä Romania valloitettiin Osmanien valtakunnan aikana. Kokeilemisen arvoisia kylmiä romanialaisia ruokia ovat: Răcitură de curcan (kalkkunahyytelö), Salată Boeuf-boeuf (saksalainen salaatti, johon lisätään ranskalaista majoneesia) ja Fasole făcăluită (hummuksen tapainen paputahna).

Lämpimiä ruokia, joita kannattaa kokeilla: happamat keitot (borssit), Ciorbă de burtă (keitto lehmän vatsasta), Borș bucovinean (kasvissyöjille sopiva keitto), Sarmale (riisillä, jauhelihalla ja kasviksilla täytetyt kaali- tai viininlehtikääryleet, joita pidetään romanialaisena perinneruokana) sekä Saramură de carp (suolalioskarppia polentan kanssa), jonka kanssa tulee maistaa Mujdei de usturoita (valkosipulisose). Näitä kaikkia pääset kokeilemaan Zahanaua Zexessä.

Keskimääräiset hinnat Bukarestissa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 77€

Halpa ravintola-annos: 5,50€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 26,35€

Katso hotellit Bukarestissa

Sija 3: Krakova, Puola

krakova puola

Krakova on tunnelmallinen kaupunki, jolla on synkkä sivu historiassaan. Siitä huolimatta kaupunki on täynnä elämää. Kaupungin Unescon maailmanperintölistaan kuuluvasta historiallisesta keskustasta löytyykin muun muassa Euroopan suurin toriaukio. Tämä eteläpuolalainen kaupunki tarjoaa vieraille palan eläväisintä Keski-Eurooppaa.

Paikallinen ruokavinkki

Magdalena Saganowska

”Suosittelen kokeilemaan meidän erinomaisia ja täyttäviä antipasto-herkkuja: Smalecia (silavaa), ogorek kiszonya (suolakurkkuja) sekä oscypekiä, vuoristossa valmistettavaa juustoa, joka nautitaan karpaloiden kanssa. Jos haluat halvan aterian, suuntaa  Przystanek Pierogarniaan, jossa on tarjolla loistavia Pierogeja loistavaan hintaan.

Restaurant Starka ja Restaurant Old Town ovat puolestaan loistavia paikkoja kokeilla puolalaista ruokaa Krakovassa. Etkä voi lähteä Puolasta kokeilematta Zurekia (valkoista leipäkeittoa kananmunilla ja makkaralla), Golonkaa (sianpotkaa) tai Kotlet schabowya. Muista ottaa vodkashotti ruoan jälkeen! Se auttaa sulattamaan tuhdin ruoan. Se nautitaan perinteisesti suolakurkun kera, tai jos olet rohkea tilaa vodka sledzik.”

Keskimääräiset hinnat Krakovassa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 84€

Halpa ravintola-annos: 4,70€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 23,50€

Katso hotellit Krakovassa

Sija 2: Brno, Tšekki

brno tsekin toiseksi suurin kaupunki

Brno lienee listamme vähiten tunnettuja kohteita. Kyseessä on Tšekin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee maan eteläosassa noin parin sadan kilometrin päässä Prahasta. Brno ei ole suuri matkailukohde, mutta kaupungin yliopisto takaa eläväisen kaupunkikuvan kahviloineen ja museoineen, yöelämää unohtamatta.

Paikallinen ruokavinkki Brnoon

Pavel Seda

”Kyseessä on loistava viininviljelyalue, joten suosittelen suuntaamaan johonkin kaupungin monista viinikellareista kokeilemaan viinejä. Myös viinipyöräretket ovat suosittuja. Kokeilemisen arvoista on myös Slivovice eli slovakialainen luumujuoma (sijaitsemme lähellä Slovakiaa, joten juomme tätä paljon), joka ennen ateriaa nautittuna valmistaa aistit ruoalle.

Ruokia, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla ovat porsasmykyt (Vepřo knedlo zelo, hyviä myös ankkatäytteellä) ja paistettu ankka perunoiden sekä kaalin kera (Kachna s bramborovým knedlíkem se škvarky a se zelím). Tyypillinen kakku on niin kutsuttu hillon kanssa nautittava donitsi-pannukakku (Belese). Paikalliset ruokailevat yleensä panimoissa. Voit kokeilla Starobrno Breweryä tai Spalicekiä.

Keskimääräiset hinnat Brnossa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 80€

Halpa ravintola-annos: 4,60€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 19,20€

Katso hotellit Brnossa

Sija 1: Sofia, Bulgaria

bulgarian pääkaupunki sofia

Eat&Stay -listan ykkönen on Bulgarian suloinen pääkaupunki, Sofia. Kyseessä on yksi Euroopan vanhimpia pääkaupunkeja, joka on kokenut historian monet vaiheet. Sofian kaupunkikuvan kohokohtia ovat viehättävät Aleksanteri Nevskin katedraali sekä Ivan Vazovin kansallisteatteri. Kaupungin lukuisat puistot ja viheralueet lisäävät tämän Länsi-Bulgarian helmen viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Paikallinen ruokavinkki Sofiaan

Dobrina Kancheva

Chevermeto on perinteinen ravintola, jossa pääset kokeilemaan tyypillisiä paikallisia annoksia, suurimmaksi osaksi grilliruokaa. Tässä ravintolassa pääsee aitoon bulgarialaiseen tunnelmaan. Ravintolaan on 5 levan (2,40 euron) sisäänpääsymaksu, sillä tarjolla on joka ilta perinteisiä laulu- ja tanssiesityksiä. Asiakkaatkin saattavat päästä mukaan esityksiin.

Ruokiin, joita ehdottomasti kannattaa kokeilla, kuuluu Banitsa, jota löytää kaikkialta Sofiasta. Lempipaikkani löytyy kuitenkin maan alta Sports Palacen (одлез ”Спортна палата”) vierestä. Äläkä unohda Strandzhanka Princesaa (grillattu tai paistettu voileipä jauhelihalla), joka on erityisesti opiskelijoiden suosimaa katuruokaa, joka tulisi aina nauttia ayra-juoman (jugurttia, vettä ja suolaa) kera.”

Keskimääräiset hinnat Sofiassa:

Yö kahden hengen hotellihuoneessa: 68€

Halpa ravintola-annos: 5,10€

Kahden hengen illallinen (keskitaso): 20,45€

Katso hotellit Sofiassa


trivago Eat&Stay on indeksi, jossa yhdistimme kaupunkien keskimääräiset hotelli- ja ravintolahinnat luodaksemme listan Euroopan edullisimmista kohteista yöpyä ja syödä. Hotellihintojen painotus indeksissä on 50% ja ravintolahintojen painotus 50%. Käytetty hotellihinta on kahden hengen hotellihuoneen yhden yön hinta. Ravintolahinnoissa yhdistyvät halvan ravintola-annoksen hinta sekä kahden hengen illallisen hinta keskitasoisessa ravintolassa. Hotellihinnat tarjosi trivago ja ravintolahinnat ovat osoitteesta www.numbeo.com.