Koko maailma

Vuoden 2016 mielenkiintoisimmat kulttuurikohteet

Vuosi 2016 on vihdoin täällä, joten on syytä kääntää katse tulevan vuoden reissuihin sekä mielenkiintoisimpiin kohteisiin.

Jos kaipaat takuuvarmoja vinkkejä maailman parhaista kulttuurikohteista, kannattaa ehdottomasti kääntyä Unescon puoleen. Unesco on organisaatio, joka toiminnallaan tähtää maailmamme kulttuuriperinnön vaalimiseen. Vuonna 2004 järjestö lanseerasi Creative Cities Network –ohjelman, jonka tarkoituksena on korostaa luovuuden merkitystä kestävän kehityksen moottorina. Viime vuoden lopulla luovien kaupunkien listalle lisättiin tukku mielenkiintoisia sekä yllättäviä kohteita. Lisäysten myötä ohjelmassa on kaiken kaikkiaan mukana 116 kaupunkia. Nämä kaupungit panostavat luovuuteen sekä kulttuuriin kehityksen kulmakivinä. Lisää tietoa ohjelmasta löydät täältä. Unesco jakaa kaupungit seitsemään eri kategoriaan, jotka ovat käsityö ja kansantaide, design, elokuva, gastronomia, kirjallisuus, mediataiteet sekä musiikki. Valitsimme jokaisesta kategoriasta uusien kaupunkien joukosta mielenkiintoisen kulttuurikohteen vuodelle 2016. Alta löytyy sekä uusia kohdeideoita sekä vanhoja suosikkeja uudesta näkökulmasta katsottuna. Mikä näistä on sinun suosikkikohteesi tälle vuodelle?

KÄSITYÖ JA KANSANTAIDE

1/2

Jaipur – vaaleanpunainen kaupunki. Jaipur on Rajasthanin osavaltion pääkaupunki Intiassa. Paikalliset pitävät aluetta ”todellisena Intiana”, jonka sydämenä Jaipur tunnettaan. Kaupunki sijaitsee Pohjois-Intiassa ja on osa turistien suosimaan golden triangle -reittiä. Golden triangle yhdistää Intian suuret nähtävyydet eli pääkaupungin New Delhin, Taj Mahal -mausoleumin sekä aavikkoisen Rajasthanin. Jaipurin mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ovat palatsikompleksi Hawa Mahal sekä Amer Fort, joka on hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva linnoitus.

Käsityöllä ja kansantaiteella on pitkä historia Jaipurissa. Kaupunki tunnetaan jo historiallisesti käsityöläisten kehtona. Kaupungin rikas käsin tekemisen historia on jatkunut aina tähän päivän saakka ja näkyy kaikkialla kaupungissa. Jaipurissa on mahdollisuus päästä ihailemaan erilaisia käsitöitä aina jalokivistä ja sareista keramiikkaan.

DESIGN

1/2

Budapest – Unkarin pääkaupunki ja yksi Euroopan suosituimpia kulttuurikohteita. Budapest on edelleen verrattain edullinen kaupunkikohde Euroopassa, mutta yhtä täynnä kulttuuria ja elämää kuin mantereen sykkivät metropolit. Tonava, geotermiset lähteet ja huikea parlamenttirakennus ovat Budapestin vetovoimaisia tunnusmerkkejä, joiden perässä reissaajat suuntaavat kaupunkiin kerta toisensa jälkeen.

Budapest kunnostautuu kuitenkin myös designin puolella. Kaupunki on täynnä designtapahtumia ja -putiikkeja. Syksyisin pidetään designviikot, joiden aikana on esillä kaupungin designparhaimmisto. Budapestissa pääsee tutustumaan siihen, minkälaista designia syntyy Euroopan sydämessä, jossa eri ilmansuunnat kohtaavat ja vuosisatoja vanhat kulttuurit sekoittuvat. Lisää vinkkejä Budapestin designtarjontaan saa täältä.

Hotellit - Budapest

28212 Hotellit
Katso hotellit

ELOKUVA

1/2

Rooma – ikuinen kaupunki. Rooma on kaikkea mitä kaupungilta voi odottaa. Tämä vuosituhansia vanha kaupunki on kuin elokuva itsessään. Rooma on eurooppalaisten ja suomalaisten ikisuosikki, jonka polttavaan kesäkuumuuteen suunnataan vuosi toisensa jälkeen nauttimaan paikallista gelatoa. Suihkulähteet, vespat ja espresso – siinä roomalaisen lomatunnelman ykköset.

Rooma on todellakin tunnettu elokuvakaupunki. Miettikääpä vaikka yhtä maailman menestyneimmistä romanttisista komedioista, Loma Roomassa, joka teki Audrey Hepburnista Oscar-voittajan sekä yhden maailman tunnetuimmista Hollywood-tähdistä kautta aikojen. Rooma on täydellinen elokuvakaupunki, missä tehdään niin Hollywood-klassikoita kuin italialaisen elokuvan kulmakiviä. Rooman ikuinen vetovoima vetää kerta toisensa jälkeen puoleensa ohjaajia, jotka haluavat vangita kaupungin valovoimaisuuden filmille. Vuosikymmenien saatossa Rooman henki on yritetty vangita filmille sellaisissa elokuvissa kuten Rooma – avoin kaupunki, Ihana elämä ja viimeisimpänä nykypäivän Roomaa kuvaava Suuri kauneus. Siinäpä inspiraatiota tulevaa matkaa odotellessa!

GASTRONOMIA

1/2

Phuket – upeiden rantojen, trooppisen lämmön ja kukoistavan luonnon saari. Suomalaiset ovat viime vuosina todenteolla hyväksyneet Thaimaan etelänkohteena ja Phuket on yksi suomalaisten suosikkikohteita. Trooppinen ilmasto ja edullinen hintataso ovat Thaimaan varmoja vetonauloja. Phuket tarjoaa kuitenkin perinteisten etelänloman tarpeiden lisäksi maailmanluokan gastronomisia elämyksiä.

Thairuoka on maailmankuulua ja sen maut ovat vähitellen nousseet myös suomalaisten suosikeiksi. Keittiön keskeiset maut kuten lime, sitruunaruoho ja korianteri maistuvat perinteisissä ja usein varsin tulisissa curryissä, jotka tarjoillaan thairiisin kera. Toki thaikeittiöön kuuluu paljon muutakin ja itse asiassa Phuketin omalaatuinen keittiö on omaksunut makuja myös muista maista kuten Kiinasta ja Malesiasta.

KIRJALLISUUS

1/2

Ljubljana – Slovenian pääkaupunki ja idyllinen kulttuurikohde. Ljubljana saattaa olla jokseenkin tuntematon matkakohde, vaikka sijaitseekin varsin lähellä suuria eurooppalaisia turistikohteita kuten Wieniä, Budapestiä ja Venetsiaa. Ljubljana sijaitsee Ljubljanica-joen varrella ja kaupunkia koristavat idylliset rakennukset sekä viehättävät pikkusillat.

Kirjallisuudella ja lukemisella on merkittävä rooli slovenialaisessa kulttuurissa. Ljubljanan matka Unescon listalle alkoi vuonna 2010 nimityksellä vuoden kirjallisuuspääkaupungiksi. Onnistuneen vuoden jälkeen ljubljanalaiset halusivat kuitenkin lisää ja nyt kaupunki tunnetaan virallisesti kirjallisuuskulttuurin edelläkävijänä. Kaupungissa järjestetään vuosittain lukuisia kirjallisuustapahtumia ja kaupunki on sitoutunut edistämään ja ylläpitämään kirjoittamisen sekä lukemisen kulttuuria. Vieraillessaan kaupungissa kannattaa osallistua kirjallisuuskierrokselle, jolla voi tutustua kaupungin rikkaaseen ja mielenkiintoiseen kirjallisuushistoriaan.

Hotellit - Ljubljana

3793 Hotellit
Katso hotellit

MEDIATAITEET

1/2

Austin – Teksasin osavaltion pääkaupunki ja Yhdysvaltojen 11. väkirikkain kaupunki. Kaupungin väkiluku ei ole vielä kiivennyt edes miljoonaan mutta kuten yhdysvaltalaiskaupungeille on ominaista, tunnistaa myös Austinin pilvenpiirtäjien täyteisestä taivaanrannasta. Austin on mielenkiintoinen kohde matkaajalle, joka haluaa nähdä jotain suurista ja perinteisistä jenkkikaupungeista hieman poikkeavaa. Teksasissa kun ollaan, kannattaa varautua mahtipontiseen grilliruokaan sekä isänmaalliseen meininkiin.

Mediataiteet ovat Unescon listalla ehkä se mielenkiintoisin ja haastavin kategoria. Mediataiteen kaupunkeja ei listalla ole kovinkaan montaa ja kaupungit eivät ole lomakohteina niitä perinteisimpiä. Austinin kaupunki on erittäin ylpeä tittelistään ja aikoo tulevaisuudessa panostaa mediataiteiden entistäkin kattavampaan kehittämiseen. Kaupungissa on lukuisia alan koulutusmahdollisuuksia ja kaupunki panostaa myös taloudellisesti alan kehittämiseen. Aiemmin mediataiteen listalle valituissa kaupungeissa on ollut esillä huikeita mediataiteen taideteoksia, joten innolla jäämme odottamaan kuinka Austin vastaa haasteeseen!

MUSIIKKI

1/2

Adelaide – Etelä-Australian osavaltion helmi ja maan viidenneksi suurin kaupunki. Australia on polttavan kuuma maa, jossa vuodenajat ovat pohjolaan nähden päälaellaan. Adelaide edustaa mielenkiintoista vaihtoehtoa maan suurille ja tunnetuille kaupungeille Melbournelle ja Sydneylle. Laadukkaat viinit ovat Adelaiden alueen ykkösjuttuja, sillä lähistöllä sijaitseva Barossa Valley on yksi maan vanhimpia viinialueita.

Adelaidesta löytyy aktiiviset musiikkiympyrät, eikä kaupunkia ole syyttä valittu arvovaltaisten musiikkikaupunkien listaan. Kaupungissa järjestetään vuosittain lukuisia musiikkifestivaaleja, joissa lukemattomat eri tyylilajit ovat edustettuina ja erityisesti live-esiintymiset ovat keskeinen osa kaupungin musiikkikulttuuria. Adelaide on noin 1,3 miljoonan asukkaan kaupunki, josta löytyy 150 erilaisille musiikkitapahtumille sopivaa pitopaikkaa ja kuukausittain kaupungissa järjestetään todella huikeat yli 950 erilaista konserttia.

Hotellit - Adelaide

5312 Hotellit
Katso hotellit

Hotellit kulttuurikohteissa löytyvät trivagosta.