Baltia

Kolme matkavinkkiä Baltiaan

Tallinna, Riika ja Vilna ovat Baltian ainutlaatuisia helmiä.

Nämä kauniit ja historialliset kaupungit usein aliarvioidaan matkakohteina, täysin turhaan. Läheisen sijaintinsa ja edelleen verrattain alhaisen hintatasonsa vuoksi nämä ovat suomalaisille otollisia matkakohteita. Nämä kaupungit ovat ehkä kooltaan isoihin Eurooppalaisiin metropoleihin verrattuna vaatimattomia, mutta historiallisessa merkityksellisyydessä ne vetävät vertoja mille tahansa kulttuurikohteille maailmalla.

Kaikista kolmesta kaupungista löytyy historiallisesti merkittävä Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva vanhakaupunki. Nämä keskiaikaiset vanhatkaupungit ovat täynnä uniikkia historiaa sekä poikkeuksellista arkkitehtuuria. Kuinka usein tuleekaan ajateltua, että aivan naapurista löytyy kolme upeaa keskiaikaista maailmanperintöluetteloon kuuluvaa vanhaakaupunkia? Nämä ovat kaupunkeja, joissa voi viettää aikaa ylellisessä majoituksessa, syödä hyvin ja tutustua historiaan, eikä loman loppulasku silti kohoa taivaisiin.

Koostaan huolimatta näissä kaupungeissa on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Näillä kaupungeilla on paljon yhteistä, mutta jokaisella on oma erityinen luonteensa. Tallinnasta on kehittymässä trendikäs ruokamatkailukohde, Riiassa pääsee ihailemaan ainutlaatuista art nouveau -arkkitehtuuria ja Vilnan Vanhakaupunki on vertaansa vailla. Siinäpä ainakin kolme syytä vierailla Baltiassa.

Tallinnan ravintolat ja kahvilat

Tallinna on suomalaisille tuttuakin tutumpi matkakohde. Monesti Tallinnan matka tarkoittaa kuitenkin vain nopeaa pyörähdystä vanhoissa tutuissa liikkeissä ja ravintoloissa. Tallinnasta on kuitenkin kehittymässä erittäin trendikäs ja ajanhermolla oleva kaupunki, josta löytyy uniikkeja ja mielenkiintoisia ravintoloita sekä kahviloita. Ehkä parasta näissä paikoissa onkin se, että hintatason vuoksi niissä pääsee nauttimaan ensiluokkaisesta laadusta edulliseen hintaan.

Osoitteessa Müürivahe 20 sijaitseva Kohvik Must Puudel on jo lähes legendaarisen maineen saavuttanut tallinnalainen kahvila. Tämä on tyyliltään uniikki kahvila, jossa eripariset sisustuselementit yhdistyvät omaperäiseksi ja tunnelmalliseksi kokonaisuudeksi. Kahvilaan voi tutustua heidän Facebook-sivuillaan, missä pääsee myös vilkaisemaan paikan herkullista ruokalistaa. Rohkeimmille on tarjolla esimerkiksi sinihomejuustojäätelöä.

Toinen erinomainen vaihtoehto tallinnalaisessa kahvilamaailmassa on Klaus Kohvik. Tämä hieman modernimpi tallinnalaiskahvila sijaitsee osoitteessa Kalasadama 8 eli varsin lähellä Tallinnan laivaterminaaleja. Tämän kahvilan ruokalistaa tutkiessa nousee takuuvarmasti vesi kielelle!

Kohvik Sesoon on erinomainen ravintola, joka piileskelee hieman Tallinnan keskeisimpien kulmien ulkopuolella osoitteessa Niine 11. Tämä ravintola sijaitsee paikassa, johon tuskin tulee vahingossa eksyttyä, mutta jos tietää mihin on menossa, pääsee täällä nauttimaan esimerkiksi erinomaisesta brunssista.

Ravintola Leib sijaitsee Tallinnan Vanhassakaupungissa ja tarjoilee erinomaista eestiläistä ruokaa perinteitä kunnioittaen. Ravintolan nimi viittaa perinteiseen virolaiseen tummaan leipään ja symboloi paikan ruokafilosofiaa. Tässä ravintolassa pyritään käyttämään kotimaisia raaka-aineita ja luomaan kaudenmukainen ruokalista.

Fabrik puolestaan on uusi lisäys Tallinnan ravintolatarjontaan. Ravintola sijaitsee trendikkäällä Kalamajan alueella. Myös ruokalista tässä uudessa ravintolassa on trendikäs, joten kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa jos haluaa nähdä uuden, nuorekkaan puolen Tallinnasta.

Riika ja art nouveau

Riika on upea matkakohde, jonka Vanhakaupunki on harvinainen eurooppalainen aarre. Riikaan matkustamiselle löytyy lukemattomia syitä, mutta tämä kaupunki tunnetaan erityisesti rikkaasta art nouveau -arkkitehtuurista. Art nouveau eli jugend tunnetaan esimerkiksi prameista yksityiskohdista, näyttävistä naishahmoista sekä kukkaisteemoista.

Riiassa oli meneillään taloudellinen nousukausi art nouveaun huippuaikana, minkä vuoksi noin kolmannes Riian rakennuksista edustaa tätä tyylisuuntaa. Art nouveau vaikutti arkkitehtuurin lisäksi kotien sisustukseen sekä tyyliin. Tyylisuuntaukselle onkin ominaista se, että vaikutus ulottuu arkkitehtuurista aina sisustukseen, vaatetukseen ja jopa aterimiin asti. Riiassa kannattaa vierailla paikallisessa art nouveau -museossa, jossa voi tutustua tyylisuunnan vaikutuksiin latvialaisessa kulttuurissa. Tästä mielenkiintoisesta museosta löytyy myös kuuluista art nouveau -portaikko, jonka herkkyys kertoo tyylisuunnan idealistisesta filosofiasta. Portaikon hempeä värimaailma sekä fantasianomainen teema kuvastavat art nouveaulle tyypillistä romantiikkaa. Vinkkejä Riian mielenkiintoisimpia arkkitehtuurisia nähtävyyksiä varten voi katsoa täältä.

Riian arkkitehtuuriin tutustuessa kannattaa myös käydä katsomassa kaupungin vanhimmat asuinrakennukset, jotka tunnetaan nimellä kolme veljestä. Rakennuksista vanhin on peräisin peräti 1400-luvulta. Eikä kannata unohtaa erästä kaupungin näyttävimmistä rakennuksista eli mustapäiden taloa Vanhassakaupungissa.

Vilnan Vanhakaupunki

Vilna lienee Baltian pääkaupungeista suomalaisille se tuntemattomin. Luonnollisesti asiaan vaikuttavat etäisyys sekä kaupungin sijainti sisämaassa, mutta Vilna on ehdottomasti paikka, joka kannattaa lisätä tulevien matkakohteiden listalle. Kuten kaikki Baltian maiden Vanhatkaupungit, myös Vilnan upea Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vilnan Vanhakaupunki onkin riittävä syy visiitille. Vanhakaupunki on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja nähtävää. Eikä alueen kiertäminen pyörällä ole ollenkaan hullumpi idea. Lisää tietoa pyöräilystä Vilnassa voi katsoa esimerkiksi täältä.

Vilnan Vanhassakaupungissa sijaitsee noin 40 kirkkoa, eikä olekaan ihme, että kaupunkia kutsutaan joskus pohjoisen Jerusalemiksi. Riippumatta siitä, onko kiinnostunut kirkkojen hengellisestä tarjonnasta, on niiden tutkiminen mielenkiintoinen kokemus sinällään. Nämä lukemattomia arkkitehtuurisia tyylejä edustavat kirkot sekä muut yksityiskohdat tekevät Vilnan Vanhastakaupungista monipuolisen matkakohteen.

Liettuan suuriruhtinaskunta oli aikoinaan Euroopan suurin maa, ulottuen Itämereltä Mustallemerelle. Kyseessä onkin maa, jonka vaiheisiin ovat vuosisatojen aikana vaikuttaneet lukuisat kulttuurit, kielet ja uskonnot. Tämän vuoksi Liettua ja Vilna ovat kehittyneet uniikiksi sekoitukseksi itää ja länttä. Kuten Unesco toteaa, Vilna on erinomainen esimerkki keskieurooppalaisesta kaupungista, joka on luonnollisesti kehittynyt omaan erityiseen muotoonsa viiden vuosisadan kuluessa.

Vilnassa vieraillessa on aivan ehdottomasti muistettava tutustua Užupisin alueeseen, joka on itsenäiseksi julistautunut kaupunginosa. Užupis on erityisesti taiteilijoiden suosiossa ja pyrkii erottautumaan muusta kaupungista boheemina ja liberaalina alueena. Tällä leikkimielisellä mikrovaltiolla on myös oma perustuslaki, joka on esillä Paupio-kadun varrella.

Lue lisää Baltiasta ja tutustu alueen hienoimpiin historiallisiin hotelleihin.